NIKOLA TESLA – CITAT “Upoređujući brzinu zvuka u vazduhu s brzinom svetlosti……………….”

Tako Tesla kaže za Eter: “Ja sam se u svojim radovima uvek oslanjao na postojanje mehaničkog etra i zato sam postizao određene uspehe. Šta je etar po sebi i zašto ga je tako teško otkriti? Ja sam dugo razmišljao nad tim pitanjem i evo do kakvih sam zaključaka došao: poznato je da što je gustina nekog tela veća, u njemu je veća brzina prostiranja talasa. Upoređujući brzinu zvuka u vazduhu s brzinom svetlosti, došao sam do zaključka da je gustina etra nekoliko hiljada puta veća od gustine vazduha.
Ali, etar je električno neutralan, zbog čega je u vrlo slabom uzajamnom dejstvu s našim materijalnim svetom, a k tome, pride, gustina tela našeg materijalnog sveta ništavna je u poređenju s gustinom etra.
Nije etar bestelesan – naš materijalni svet je bestelesan za etar. Bez obzira na slabašno međudejstvo, svi mi osećamo prisustvo etra. Primer takvog međudejstva javlja se kod sile gravitacije, takođe i kod naglog ubrzanja ili kočenja……”

5 komentara

 1. Ovakav “opis” i shvatanje “Etera” sugeriše nam naučnu mistiku – još dalju od fizičke stvarnosti nego što to čini Albert Einstein svojim tumačenjem relativnosti prostora i vremena!
  Čvrsto se držim dokučivih i objašnjivih fizičkih zbivanja.

 2. Npr. “dokucivih i fizickih zbivanja” koja objasnjava klasicna, kvantna ili Teorija relativnosti?
  Ja se drzim kao i Tesla “mehanickih svojstava etera” i do ovoga sam zakljucka dosao prije 8 godina samo sto ga ni ja tada (do sada) nisam uzimao za ozbiljno, ustvari odbacio sam ga kao nemoguc, dok nisam procitao Tesline ideje o eteru.
  Samo ovakvo objasnjenje Etera tj. gustine etera moze biti tacno.
  Osim toga, kada smo radili ma ovom radu pretrazivali smo sve (i knjige i internet) ne bi li nasli bilo kakve racune o eteru (pa makar i pogresne),a koje bi nam posluzile barem kao orijentir.
  Posto takvo nesto ne postoji i uz odlucan zahtjev od Prof Dr Abramovica i Ing. Marjanovica, odlucili smo rad objaviti.
  Sada ovaj rad moze posluziti svim drugim iztrazivacima etera u njihovom daljnjem racunanju parametara etera, bez obzira na to do kakvih rezultata ce oni doci.

 3. Kome fali daska u glavi?!

  Svatko ko protumači algebarske zapise drugačije nego što u njima piše je ”uvrnut” – fali mu neka daska u glavi!

  Prvi koji je ovo (http://latex.codecogs.com/gif.latex?%5Cfrac%7Bl_0%7D%7B%5Csqrt%7Bc%5E%7B2%7D-v%5E%7B2%7D%7D%7D%3D%20t%27%3D%5Cfrac%7Bct_0%7D%7B%5Csqrt%7Bc%5E%7B2%7D-v%5E%7B2%7D%7D%7D%3D%5Cfrac%7Bt_0%7D%7B%5Csqrt%7B1-%5Cfrac%7Bv%5E%7B2%7D%7D%7Bc%5E%7B2%7D%7D%7D%7D ) protumačio drugačije nego što piše zvao se Albert Einstein!

  Također, prvi koji je za c stavio beskonačnu vrijednost, dakle nemoguću vrijednost, bio je Albert Einstein.

  Brzina = dužina/vrijeme, i to važi i za brzinu svjetlosti!

  Prvi koji je u toj jednakosti, u toj fizičkoj istini, skratio dužinu, a produžio vrijeme, pa opet dobio istu vrijednost za brzinu svjetlosti – zvao se Albert Einstein!

  Naravno, da bi sve ovo prethodno moglo biti istinito, nužno je da se odrekneš vlastite pameti i da prihvatiš Ajnštajnov način razmišljanja i zaključivanja! Direktnije kazano: Potrebno je da budeš bez pameti, kako bi te relativisti proglasili pametnim!

Komentariši